fredag 21 augusti 2009


Detta är Magnus Palmgren född i Långaryd den 26 november 1808. Han var son till postiljon Per Samuelsson Palmgren( född1751) och Chatarina Holm .Han tillträdde sin prästtjänst i Södra Hestra 1856.
.Det står i Herdaminnen om Magnus Palmgren att han var en mycket duktig barnlärare och undervisade i Vrigstad innan han kom till Södra Hestra. Han hade för den tiden moderna pedagogiska tankar. Undervisningen skulle inte bara vara teoretisk utan även praktisk.Hans son Edvard utvecklade dom tankarna sedermera i sin skola. (Palmgrenska skolan)
Man skriver också om Magnus att han hade "disharmoniska drag" eller att "hans levene var lideligt och anstötligt" I klartext : min farmors farfar Magnus Palmgren förförde och förgrep sig på en ung flicka. I sin olycka tog hon livet av sig.
Det har berättats för mig ,att juldagen 1868 när Magnus skulle hålla julotta, reste alla församlingsborna sig och lämnade kyrkan. Så förbittrade var dom på honom Då flydde Magnus till sin dotter Anna i Amerika. Efter en tid försökte han återvända .Han möttes då i Göteborg där man talade om för honom att han inte var välkommen hem och absolut inte som en kyrkans tjänare. Han fick vända tillbaka till Amerika med samma båt som han kom med . Den 21 september 1871 föll han ner för trappan i sin dotters hem och bröt nacken....Straffet hann upp honom till slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar