måndag 21 mars 2011

Christina Rydeman


Detta är Johan Rydeman och hans familj.Fotot har tagits omkring 1862 och då var Johan Rydeman prost i Odensjö socken i Sunnebo Småland. Hans hustru Charlotta Wieslander sitter vid hans sida samt sju av hans nio barn. Barnen är( troligen )Lamech, Magnus, Ulrika, Maria ,Susanna ,Noach ,Elias
Jag vill berätta om Johan Rydemans mamma. Christina Carlsdotter. Hon föddes i Flisby socken år1769. Hennes föräldrar var Carl Orre och Kerstin Nilsdotter .
Christina gifte sig med ryttaren Carl Stolt. Carl trivdes med soldatlivet men saknade förmåga att försörja sin familj. 1804 bodde familjen Björkö socken och hade fem barn . 1808 dog två av barnen i rödsot Detta blev kanske droppen för Christina . 1811 skiljer hon sig från Carl Stolt. Detta var ju ett stort steg och mycket ovanligt på den här tiden . Säkert var det så att hon tröttnade på sin slarvige man som inte hjälpte till med försörjningen av familjen och så dog två små barn en nio år och en fem år .
Christina beskrivs som en strävsam och begåvad kvinna. Hon försörjde sina barn genom att verka som ambulerande byskollärarinna i olika socknar i Nässjötrakten Christina och barnen bodde i torpet Ryd och för att markera sin självständighet antog hon och barnen namnet Rydeman efter torpet. Till och med Esajas Tegner (som då var biskop i Växsö ) skrev om Christina 1825
"Hvad Christina Rydeman angår så berömmes hennes undervisningsgåfvor högeligen af vederbörande"
Tänk vilken styrka denna kvinnan hade . Vilket mod att våga bryta upp och gå vidare. Ingen vet ju vad som hände inom familjen men man kan ju fantisera om både fylleri och misshandel.
1829 dör Christina då är hon 50 år
Christina var min ,Kicki Aalbus ,farmors morfars mor .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar